Mít vlastní názor | zdroje pro samostudium I.

Studium Investee ještě nemělo příležitost oficiálně odstartovat. Zatímco čekáme, než se bude možné potkat, chystáme pro vás aspoň dávku materiálů, které je fajn si nastudovat, než se vrhnete do ostrého investování. Pojďme si ale nejdřív říct něco málo o tom, jakým způsobem se vlastně začít v oblasti investování a financí vzdělávat.

Zdroj pravdy

Než abychom se pustili do slepého vyjmenovávání médií, webů, podcastů a Youtube kanálů, chceme to na úvod trochu rozvést. Zdrojů je totiž hrozně moc – stačí googlit. Je ale důležité si uvědomit, že jen z titulků mediálních článků se člověk nenachytří. Je fajn odebírat články z finančního a investičního světa, číst názory redaktorů a komentáře široké veřejnosti. Pro základní přehled je to fajn, ale je důležité si uvědomit, že je nebezpečné z takových informací dělat závěry. Ruku na srdce, myslíte, že všichni čerpali ze zdroje – třeba z výroční zprávy konkrétní společnosti?

Ve skutečnosti se populární zprávy šíří rychlostí blesku a jedna redakce je přebírá od té druhé. Nechybí subjektivní názor redaktora. Není se čemu divit, ono přečíst výroční zprávu není žádný med. Komu by se chtělo číst ty stovky stran poněkud nudného textu, navíc v angličtině? Pokud chce redaktor využít momentum a potřebuje nový článek vypublikovat rychle, na nějaké čtení výroční zprávy nemá čas.

Z vaší strany pak nesmí chybět dávka skepse, opatrnost, kritické myšlení. Žádný článek, analýza nebo tip kamaráda investora by neměl nahradit vaši poctivou práci. Je potřeba jít přímo ke zdroji pravdy. 

Během Investee budeme chtít, abyste si tenhle přístup osvojili. Věříme, že studium dané problematiky přímo od zdroje a vytvoření si vlastního názoru je pro investora to nejpodstatnější. Díky téhle dovednosti se budete umět lépe vzdělávat a taky se lépe učit z vlastních chyb. A nebo z úspěchů. Pokud budete jenom slepě přebírat informace a názory jiných, nebude to fungovat. Během studia se vás budeme snažit nasměřovat tak, abyste si uměli vše podstatné najít a ověřit sami. Jak poctivě se k tomu postavíte, jestli zapojíte kritické myšlení a svou přirozenou zvědavost, to už je úplně na vás.

Například takové čtení výročních zpráv možná nebude vaše oblíbená činnost. Ale v případě investování do konkrétních společností je to ultimátní zdroj pravdy. Na Investee se v nich naučíte hledat, číst a analyzovat. Bude to dřina, ale nakonec zjistíte, že po přečtení takové zprávy budete znát danou společnost mnohem líp než celá redakce, a možná i než řada analytiků, kteří na tak podrobné čtení nemají čas. Investování je řemeslo jako každé jiné, vyžaduje jisté úsilí, trpělivost a ochotu se učit. Ochotu nastudovat dané industry, a porozumět společnosti, do které investujete. Jak se říká, “there is no such thing as a free lunch.” Při investování tohle rozhodně platí. Je to řemeslo jako každé jiné, nečekejte, že si na trh půjdete pro peníze bez práce.

A teď ty zdroje

Původně jsme vám chtěli naservírovat seznam všech kvalitních zdrojů informací, které známe. Nechtěli jsme na vás ale uvalit rozhodovací paralýzu, a tak jsme se rozhodli, že na to půjdeme pěkně postupně. Dneska tak doporučujeme dva zpravodajské weby a čtyři knížky, kterými je dobré začít. 

Bloomberg

Pokud chcete být v obraze o tom, co se děje ve světě, Bloomberg má globální dosah a kvalitní zpravodajství. Poskytuje informace o dění na burzách cenných papírů a na komoditních burzách. Pokud chcete začít sledovat makroekonomické dění ve světě, ale i novinky z konkrétních businessů, Bloomberg je určitě dobrý zdroj.

Patria

Web Patria poskytuje lokálnější zpravodajství, ale zachovává si i zahraniční přesah. Pokud dáváte přednost čtení v češtině, Patria je dobrá volba. 

Knížky

Pokud máte více času a chcete se na Investee opravdu důkladně připravit, doporučujeme ze startu sáhnout po těchto knížkách. Záměrně vybíráme 2 světové a 2 české autory – za nás velmi relevantní zdroje.

Intelligent Investor, Benjamin Graham & Common Stocks and Uncommon Profits, Philip Fisher

Philip Fisher i Benjamin Graham jsou mezi investory dodneška velkou inspirací. Někdo by mohl namítnout, že doba se mění a přístup k investování s ní. My ale věříme, že základy toho, jak fungují podniky kolem nás a co odlišuje dobrý byznys od špatného, jsou v zásadě stále stejné. Zejména to, jak ke studiu přistupovat, se nezměnilo. Obě knihy vám dají velmi dobrý základ pro další studium a pravděpodobně se k nim i několikrát vrátíte.

Knihy seženete jak v angličtině, tak v češtině.

Stát se investorem, Mikuláš Splítek & Naučte se investovat, Daniel Gladiš

S první knihou od Daniela Gladiše získáte široký přehled základů investování. A poslouží vám jako velmi dobrý rozcestník k jednotlivým tématům.

Druhá, ještě relativně čerstvá kniha (vyšla teprve loni v létě!), je od Mikuláše Splítka, jednoho z našich lektorů na Investee. Mikuláš perfektně shrnuje celý proces přemýšlení nad investiční tezí a popisuje složitosti a krásu investiční disciplíny. Hlouběji se také věnuje psychologii a sebepoznání investora, což jsou témata často opomíjené, avšak extrémně důležité.

A nakonec…

Zrovna teď probíhá výsledková sezóna společností, které jsou na burze. Kde hledat konkrétní zdroje? Například na sec.gov můžete najít všechny výroční zprávy společností obchodovaných na US burzách. Každá společnost musí navíc kvartálně publikovat svá čísla a odřídit earnings call, kde management prezentuje výsledky a analytici se mohou v Q&A session doptávat na detaily. 

Máte chuť na trochu tréninku? Najděte si čas a zkuste si přečíst třeba tuhle výroční zprávu Facebooku. V naší studijní skupině pak můžeme rozběhnout diskuzi o tom, co vás ve zprávě zaujalo nebo překvapilo 🙂